Продавець Магазин насіння Фермер Професіонал розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
258 відгуків
Телефонуйте, пишіть: 050 5931610 для кращого вибору насіння.

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 11:00 найближчого робочого дня (сьогодні).

вул. Мічуріна, 34, Бабаї, Україна
+380 (50) 593-16-10
+380 (97) 534-60-48
+380 (50) 301-22-29
Магазин насіння ,,Фермер Професіонал"
Кошик

Шпинат. Рекомендації по технології вирощування

Шпинат. Рекомендації по технології вирощування

Рекомендації по технології вирощування шпинату

селекції «Рійк Цваан»

Шпинат - однорічна рослина, висотою 30-60 див Цінується за високий вміст в листках білків, особливо амінокислот, вітамінів С, В1, В2, РР, Е, А, К, Д, фолієвої та пантотенової кислот, мінеральних солей калію, магнію, кальцію, заліза, фосфору. Поживна цінність шпинату визначається також вмістом у ньому жирів і вуглеводів. Завдяки вмісту всіх цих речовин, шпинат є цінним продуктом дитячого харчування. Рослина холодостійка, переносить заморозки до -6°С, вимоглива до родючості грунту і вологи. В умовах довгого світлового дня в суху і жарку погоду втрачає товарні якості, утворює квітконосні пагони. Насіння проростає при температурі +4°С, найбільш сприятлива температура для росту рослин +15°С. Серед усіх овочевих культур шпинат першим дає товарну продукцію з відкритого грунту. В їжу використовують розетки листя шпинату в свіжому або вареному (тушкованому вигляді. З нього готують овочеві салати, борщі, супи та інші страви.

Особливості технології вирощування

Шпинат селекції «Рійк Цваан» Чита (Cheetah RZ) і Боа (Boa RZ) – має здатність до швидкого зростання, стійкий до стрілкування. Завдяки приємним, гарним прямостоячим листям яскраво-зеленого кольору відмінно зарекомендував себе на ринку свіжих овочів і переробної промисловості. Чудово підходить для висіву від кінця лютого до середини травня, а також влітку: з кінця липня до середини серпня.

Шпинат розміщують на родючих або добре удобрених грунтах. Він чутливий до перезволоження, кислої реакції ґрунту і нестачі вологи. В таких умовах зростання рослин припиняється, вони жовтіють і гинуть.

У сівозміні шпинат розміщують як попередник теплолюбних культур і як повторну культуру після зеленних, а також як ущільнювач у міжряддях саду. Важливо витримати певний проміжок часу при обробітку шпинату з шпинату або при наявності в сівозміні інших лободових (наприклад, буряки), оскільки можливе зараження бурякової нематодою і жовтяницею буряків. Повторні посіви шпинату на одній і тій же площі протягом року будуть менш схильні до зараження, якщо їх буде розділяти певний проміжок часу.

Шпинат воліє грунт з нейтральною (до слаболужною) реакцією і добре переносить вапнування, навіть за 4 тижні до посіву. Під зяблеву оранку вносять по 20-30 т/га перегною або компосту, 1-1,5 ц/га суперфосфату, 1-1,5 ц/га хлористого калію. Навесні ділянку боронують, а перед сівбою культивують і вносять 1,5-2 ц/га аміачної селітри.

У відкритому ґрунті насіння висівають через 20-30 днів з кінця квітня до середини серпня. Озимий посів проводять з середини серпня до середини вересня, щоб до морозів рослини утворили невелику розетку листя. Навесні, як тільки зійде сніг, шпинат починає рости, а приблизно через два тижні він вже готовий до вживання. Під зиму насіння сіють у листопаді (перед настанням стійких заморозків). Навесні урожай від підзимових посівів надходить на 10 днів раніше, ніж від посівів ранньої навесні.

На більш легких грунтах шпинат вирощують на рівній поверхні стрічковим многострочным способом за схемою 35х75 см, 32х76 див. На важких суглинках шпинат під зиму висівають на грядах за схемою 30х80 см, 32х76 див. Норма висіву 25-40 кг/га. (2-4 млн. насінин на 1 га). До і після посіву грунт накочують. Глибина загортання 2-3 див. Догляд полягає у проріджуванні рослин на відстані 8-10 см у фазі двох справжніх листків, підживлення аміачною селітрою (1-2,5 ц/га), міжрядних обробках, прополці і поливі по мірі необхідності. Для розпушування грунту і боротьби з бур'янами після вкорінення рослин проводять боронування (сітчастою бороною) і культивації.

У посушливі періоди необхідно зрошення. Шпинат особливо чутливий до нестачі вологи у фазі проростання насіння і після відростання великої кількості листя. Крім того, зрошення уповільнює стрілкування. При проведенні заходів щодо захисту рослин слід враховувати, що при вологій погоді відбувається ураження несправжньою борошнистою росою, а при сухій – листової попелиць, яка сприяє зараженню шпинату вірусом бурякової жовтяниці. Підвищенню стійкості до останньої сприяють не тільки заходи щодо боротьби з попелиць, але й просторова ізоляція від рослин-господарів. Шпинат може покриватися також бурякової нематодою, причому завдяки короткому періоду вегетації він страждає від неї менше, ніж наступна за ним у сівозміні буряк.

Шпинат прибирають, коли у рослин сформується розетка на 5-8 добре розвинених листків і у поодиноких рослин з'явиться невеликий стебло. Для реалізації на ринку свіжої продукції можна зрізати і зовсім дрібні рослини. Прибирають його рано вранці, висмикуючи рослини з землі, видаляючи жовті і пошкоджені листя, потім укладають в ящики корінням вниз. Іноді шпинат зрізають цілими рослинами на рівні нижніх листків. У теплу пору року період збирання скорочується.

Средняя урожайность шпината предназначенного для рынка свежей продукции, составляет 200-300 ц/га, для промышленной переработки – 250-300 ц/га.

Урожай, убранный в утренние часы (по росе), дольше сохраняет товарный вид. Листья хорошо сохраняются 5-7 дней при температуре 0+1°С и относительной влажности воздуха 95%. Продукция, закладываемая на хранение, должна быть сухой. При температуре 0°С и по возможности высокой влажности воздуха (95-100%) она может храниться до 14 дней.

Возделывание в защищенном грунте.

Время посева – с сентября до февраля. Чтобы листья во время вегетации оставались сухими перед посевом проводят основательный полив. Семена (25-50 г/м2, или 250-500 кг/га ) высевают вручную вразброс. В Голландии семена предварительно замачивают для ускорения прорастания. После появления всходов оптимальная температура зимой 10-15°С, для снижения себестоимости продукции сооружения защищенного грунта предохраняют только от морозов. Осенью проветривают при температуре 18°С, весной при более низкой. Молодые растения переносят легкие заморозки. У зимовий період можна прибирати порівняно невеликі рослини, урожайність 1,3-2,5 кг/м2 (130-250 ц/га).

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner