Продавець Магазин насіння Фермер Професіонал розвиває свій бізнес на Prom.ua 11 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
295 відгуків

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 11:00 найближчого робочого дня (сьогодні).

вул. Мічуріна, 34, Бабаї, Україна
+380 (50) 593-16-10
+380 (97) 534-60-48
+380 (50) 301-22-29
Магазин ,,Фермер Професіонал"
Кошик

Про капусту

Про капусту

Звичайно, я розумію, що мій
візит припав на найкращий час для овочівників – я знаю, які
в Україні на сьогоднішній день
ціни на ринку на капусту. У Західній Європі ця ситуація трохи
краще, тому що у нас для неї існують різні сегменти. Тут немає
однієї ціни – у нас різні ціни на
капусту різної якості, і діапазон цін дуже широкий. Крім
того, багато компаній сьогодні вже приділяють велику увагу
тому, як капуста упакована, яка на ній етикетка – це все має
значення при формуванні ціни на продукт. Все повинно бути якісним. Про як мені б і
хотілося б сьогодні поговорити.

Про що повинен
пам'ятати виробник
капусти

Виробники, які прийняли рішення зайнятися вирощуванням ка-
порожні для тривалого зберігання,
повинні звернути увагу на багато чинників. Вони повинні поні-
мати, що різні гібриди в одних і тих же умовах зберігання будуть
вести себе по-різному. Тому необхідно знайти максимально
адаптований до умов вашого регіону і вашого господарства гібрид.
Хоча в основному це, звичайно, наша робота, робота насіннєвих компаній,
які проводять насіннєві випробування в тих чи інших регіонах і
підбирають максимально адаптований до ваших умов асортимент, який буде «працювати».
Друге, що необхідно знати
і пам'ятати завжди – це те, що капуста має дуже глибоку кореневу систему, але в той же час
ця культура дуже чутлива. Тому, якщо ви хочете, щоб
коренева система була глибока, потужна і йшла на 60-70 см у
ґрунт, необхідно відповідним чином підготувати грунт.
І, що важливо, необхідна якісна підготовка грунту
для висадки розсади. Ніколи не висаджуйте розсаду у переувлажненную грунт. Крім того, тільки
якісна розсада відкриє вам
шлях до отримання хорошого якісного врожаю, тому це
питання потребує вашої уваги, як ніякий інший.

Капуста – це культура,яка
дуже чутлива до
густині. На загущених
посадках ви отримаєте
качан меншого розміру,
ніж при нормальній
густоті

І третє – це логістика. Вам потрібні гібриди, адаптовані
до можливості тривалої прибирання, які можуть якийсь
час зберігатися, не втрачаючи якості. Техніка, яка застосовується в збиранні капусти, повинна
бути дійсно дуже якісною, як і сама технологія
збирання капусти. Ну і, звичайно, упаковка повинна бути на самому
високому рівні. Адже люди, які формують замовлення в мережах,
завжди будуть вимагати максимальну якість, проблеми виробників їх не цікавлять.
Підготовка ґрунту Як я вже говорив, у початковий період ми повинні
могти капусті розвинути потужну
глибоку кореневу систему. Грунт в цьому шарі повинна бути багата киснем, відповідно,
тут дуже важлива якісна обробка землі. Поверхневий
шар ґрунту (10-15 см) також повинен бути максимально якісно-
але оброблений. Осінню оранку
проводити не обов'язково – можна провести якісну обробку і навесні. Останнім часом спостерігається досить чітка
тенденція до переходу на глибоке розпушування і ідеальну підготовку поверхневого шару ґрунту
(10-15 см).
Крім іншого, клімат України (дуже спекотне літо і
досить холодна зима) теж вносить свої корективи як в
підготовку грунту, так і в розвиток рослин, висаджених у цю грунт. Тому, якщо є можливість, перевагу краще віддати не оранці, а глибоке
розпушування.
Рецепт «ідеальної розсади »
Ідеальна розсада – це досить компактна рослина
у віці 45-50 днів з коротким гипокотиле (частина стебла до першого аркуша) (рис. 1).

Ідеальна розсада

Розсада
капусти не повинна витягуватися і переростати.
Ви повинні отримати достатньо
жорстке і пружне рослина; для
вирощування такої розсади створюються особливі умови.
Так звана каліфорнійська технологія вирощування
розсади може з успіхом використовуватися і в умовах України
(рис. 2).

Рис. 2. Каліфорнійська технологія вирощування розсади (8-тижневі рослини)

Як отримати таку розсаду:
мінімальне використання
азотних добрив;
✓ мінімальний полив;
✓ іноді для стримування зростання

можливе застосування сульфату калію. Особливо це актуально в умовах високих
температур, коли рослини дуже швидко витягуються.
Тобто наше завдання – виростити «голодне», я б навіть сказав, агресивна рослина, яке при попаданні у відкритий
грунт максимально швидко пустить коріння і почне використовувати поживні речовини з ґрунту.
Цю технологію іноді ще називають «спляча розсада». Перед
висадкою ми рослини добре готуємо, можемо навіть
підгодувати кальцієвою селітрою – це сприятиме
тому, що після висадки коренева система дуже швидко пустить коріння в ґрунті.

Я знаю, що в Україні багато
городники використовують крапельне зрошення, і це добре. Але
якщо ви почнете застосовувати полив занадто рано, рослині, образно
кажучи, «все буде вистачати». Але
коренева система його сформується в поверхневому шарі грунту,
оскільки відпадає необхідність «добувати» воду в нижніх шарах грунту. Найбільша кількість води
капуста використовує вже на стадії формування качана, в момент
висадки розсади їй не потрібен рясний полив. Якщо у вас сформувалася потужна компактна
розсада з добре розвиненою кореневою системою, дайте їй знайти джерело води в нижчих шарах
грунту. Пізніше, через 7-8 тижнів, ви
почнете програму інтенсивного живлення, і тоді режим поливу
слід переглянути. Але до цього
часу поливом не треба занадто захоплюватися. Рослини висаджують трохи
нижче рівня ґрунту (рис. 3).

Висадка розсади

Якщо
у вашій місцевості переважають
сильні вітри, ця технологія дозволяє захистити рослини, особливо в перші кілька днів
після висадки. Рівень тиску
коліс, які фіксують рослини в ряду, повинен бути дуже добре перевірений. Розсада не повинна
легко витягатися з ґрунту – інакше проблем з кореневою системою,
про яких ми говорили раніше, не уникнути. Як це перевіряється:
треба просто акуратно потягнути рослина за верхній аркуш, і, якщо
ми відірвали цей листок, а не витягли рослина, значить, воно досить добре закріплене в ґрунті.
Ще один момент: краще трохи поглибити рослина при висадці,
ніж посадити його більш поверхнево.

Добриво


Норми внесення добрив і потреба в них рослин дуже
відрізняється у різних господарствах. Однак є принципи, які
вам необхідно знати незалежно від того, яку систему добрива
ви вирішите застосовувати. Ви повинні пам'ятати, що 100
тонн врожаю капусти виносять
200-250 кг азоту. Ще 100 кг – у нетоварної листової маси. Тобто
для формування 100 т/га капусти необхідно 350 кг д. в. азоту.
Якщо під попередню культуру ви використовували органічні або
мінеральні добрива, яке-то кількість азоту на полі, звичайно,
залишилося. Але ми зараз говоримо про тих кількостях, які дійсно необхідні для такого
врожаю. А вже є азот у ґрунті чи ні – ви повинні перевірити
з допомогою аналізу грунту. Якщо говорити про капусту для зберігання,
то до 50% всіх азотних добрив бажано застосовувати в момент
висадки розсади, 30 – через 3-4 тижні після висадки розсади і
20% – на початку формування качана (приблизно 10 тижнів
після висадки).
Інший, не менш важливий елемент – це калій. Як і у випадку з
азотом, для 100 т/га врожаю потрібні 350 кг діючої речовини калію (доступного!). Я знаю,
що ґрунту в Україні – одні з
найбагатших в світі, але значна кількість калію в цих
грунтах недоступно. Тому необхідно визначити, яке кіль-
кість його може використовуватися рослинами. Калій стабілізує
структуру клітини рослини, що дуже важливо для зберігання. На останній стадії розвитку капусти
(серпень-вересень), коли ми інтенсивно застосовуємо фунгіцидні
обробки, можна робити бакові суміші з калійною селітрою.
Фосфор – не настільки важливий елемент для капусти, як азот і
калій. У середньому їй необхідно близько 100 кг/га фосфору, але дуже
часто в ґрунті вже міститься все необхідне кількість фосфору
в доступній для рослин формі.

Прибирання на зберігання

ЩО Б КАПУСТА
ЗБЕРІГАЛАСЯ ДОВГО:

• Прибирання здорових, не пошкоджених головок.
• Не прибирати у повній стиглості
• Акуратна прибирання (не тиснути
головки при укладанні в ящики;
обережна транспортування в
сховище).
• Не закладати продукцію у
сховищі при високих температурах.
• Намагатися прибирати в сухих умовах
• Швидке охолодження камер зберігання, одночасно закладати
невеликі кількості капусти.


Використання будь-яких хімічних засобів захисту пізніше, ніж за 3 тижні до збирання, під час прибирання і після прибирання заборонено.
Найбільш якісним способом
збирання капусти, безперечно, є ручна. Звичайно, великі ком-
панії постійно експериментують з механізованої прибиранням.
Однак якщо капуста збирається для дуже тривалого зберігання, то
механізація – не самий оптимальний варіант в цьому випадку. Будь-яке
пошкодження, кожна тріщина або вм'ятина, яку отримала ваша
капуста, сприяє тому, що метаболізм рослини посилюється, і
качан «прокидається», намагаючись відірвати пошкоджені частини; відповідно, ні про яке тривалому
зберіганні не може бути й мови. Система збирання капусти для
тривалого зберігання, прийнята в усьому світі, виглядає приблизно так.
Є один чоловік, який нарізає капусту, люди, які цю зрізану капусту підбирають, і люди,
які правильно укладають її в контейнер (рис. 4). Правильна
укладка капусти – кочеригою назовні, і кожен наступний шар
накладається таким способом, щоб кочерига лягала в щілини
попереднього шару. Таким чином,
ви закладаєте на зберігання максимальну кількість, і капуста
сама себе захищає від можливих пошкоджень. Важливо також,
щоб висота контейнера була не вище 1 м – інакше стає проблематично якісно укладати капусту в контейнер. Кидати
капусту ні в якому разі не можна!

Умови
в сховище

Рис. 5. Стандарти дерев'яного контейнера, які застосовуються в Голландії і Німеччині 1,0х0,9х2,1 м
Зараз багато виробників приділяють багато уваги суперсучасним сховищ з
контрольованим середовищем. Питання
полягає в тому, чи варто переходити на такі сховища або ж
використовувати звичайні вентильовані. У першому випадку ви смо-
бюджет регулювати величезну кількість параметрів, починаючи від
температури, вологості повітря
і закінчуючи концентрацією кисню і вуглекислого газу. Однак
після багаторічних досліджень
в різних країнах світу ми прийшли
до того, що ця система для дуже
тривалого зберігання капусти працює недостатньо ефективно.
Чому так відбувається? Коли
ви відкриваєте сховище, в якому контролюється рівень
вуглекислого газу, для того, щоб
взяти капусту, в нього потрапляє кисень, а це схоже на бомбу уповільненої дії. Після цього ви повинні продати
капусту як можна швидше, тому що це зміна середовища дуже на неї впливає. Тобто камери
зберігання в цьому випадку повинні бути невеликі, і ви
повинні будете звільняти кожну з них (тобто
продавати зберігається в них капусту) за кілька
днів, максимум тиждень. Я просто хочу застерегти виробників, що такі сховища, які пропонують багато міжнародні компанії,
призначені здебільшого для яблук та інших
фруктів, і ця технологія не зовсім підходить для
капусти.

Рис. 6. Температура і вологість у сховищі не регулювались; в результаті капуста вражена сірою гниллю; Рис. 7. Капуста в регульованих умовах (після 4-х місяців зберігання)
Оптимальні умови для зберігання капусти:
❖ Температура зберігання + 0,2° C.
❖ Низька амплітуда
(max. 0,3° C).
❖ Циркуляція повітря в камерах, по меншою
мірою, 15 хвилин на годину.
❖ Ідеальна вологість – > 95%❖ Max вміст O2 – 17-18%.
❖ Max вміст CO2 – 3%.
❖ Використовувати ящики з хорошою вентиляцією, з
нержавіючої сталі.
❖ Дотримуватися рекомендацій по розміщенню
тари з продукцією в сховище.
❖ Систематичне наповнення камери зберігання.
❖ Підтримку внутрішньої температури продукту
не вище 1° C.
Перед закладанням на зберігання за допомогою системи
циркуляції повітря ми прибираємо один верхній по-
крывной листок (рис. 8). Ця система дозволяє очі-
скорочувати капусту, навіть дуже пошкоджену, без викорис-
тання ножа.

Рис. 8. Очищення капусти з допомогою системи циркуляції повітря

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner