Робимо бізнес – вирощуємо цукрову кукурудзу в 2018 році.
Робимо бізнес – вирощуємо цукрову кукурудзу в 2018 році.
На ринку овочів цукрова кукурудза в тренді. Що особливо повинно радувати всіх причетних до виробництва цього овоча, так це те, що попит на цукрову кукурудзу в будь-якому вигляді протягом року завжди є, перестав носити сезонний характер, і, що особливо важливо, обсяги продажів зростають.
Попит і обсяги продажів все ж більше на початку літа, але і в кінці літа і на початку осені є попит. Це зумовлено тим, що останні роки цукрова кукурудза вживається в їжу не тільки у свіжому вигляді, а йде на заморожування і консервацію. Консервованою кукурудзою нікого не здивуєш (Бондюель ,,Bonduelle"приклад), то замороженим качаном і відвареною серед зими можна порадувати; а зрізане та заморожене зерно цукрової кукурудзи можна зустріти у багатьох жителів міст і сіл в морозильнику в поліетиленових пакетах. Тепер можна сміливо робити конвеєр при вирощуванні кукурудзи, починати реалізацію з закритого грунту, а закінчувати сезон високоврожайними пізніми промисловими гібридами.
Цукрову кукурудзу вирощують для реалізації на ринку в роздріб або оптом, а також для подальшої переробки. Свіжа продукція затребувана постійно протягом сезону, і ціна стоїть більш-менш стабільно без різких стрибків. Спочатку сезону ціна максимальна, потім падає, а після падіння повільно піднімається. Але в момент падіння ціни, близькою до мінімальної, зростає обсяг продажу. Після падіння ціна, звичайно, до максимального значення не повертається, але відсотків на 50, а то і 100 може до кінця сезону піднятися. Монополістів на ринку овочів немає, і стосунки склалися ринкові.
Солодка кукурудза може бути класифікована за різними параметрами: за рівнем вмісту цукру, терміну дозрівання, використання, кольором зерна (кукурудза з жовтими зернами -найбільша група сортів, з білими, жовто-білими (біколор) і червоними).
Нормальні солодкі сорти SU містять 4-6% цукру у свіжій масі зерна, SE тип з більш високим вмістом цукру від 6 до 8%, супер солодкі SH2 від 8 до 12%.
Кукурудза - високоросла однорічна рослина, що досягає висоти 3м. Основна маса коренів розміщується в шарі ґрунту от0 до 35 см, а окремі корені досягають глибини 2-2,5 м. Діаметр розташування коренів – від 0,7 до 1,4 м. На нижніх вузлах стебла можуть утворюватися повітряні опорні корені, які захищають стебло від падіння і забезпечують рослину водою та поживними речовинами.
На відміну від інших злаків, стебло всередині не порожній. На кожній рослині зазвичай 1 або 2 качана.
Це теплолюбна рослина. Мінімальна температура проростання насіння 10-12 градусів. У фазі 2-3 листків кукурудза витримує заморозки до -2.
До вологи цукрова кукурудза щодо не вимоглива. Потреба у волозі зростає тільки в період сходів, утворення волоті, цвітіння і через 15-20 днів після цвітіння. Величина і якість врожаю багато в чому залежить від забезпеченості вологою в період формування і наливання зерна.
Слушними попередники можуть бути зернові, зернобобові, гречка, баштанні, овочеві та картопля. Виключайте кукурудзу по кукурудзі і просо.
Як тільки середньодобова температура досягне 13-14 градусів, приступайте до сівби на глибину 4-5 див Як правило, міжряддя складають 70 см, а в рядку 20-30 див. Сіють з розрахунку 60-70 тис. га.
Під кукурудзу можна вносити різні органічні і мінеральні добрива. Розрахунок доз мінеральних добрив проводять з урахуванням вмісту поживних речовин у грунті та виносу їх з запланованим урожаєм.
Раніше, як і всі злакові культури, цукрову кукурудзу поливали за допомогою різних дощувальних установок. На даний момент більшість городників вирощують кукурудзу на крапельному поливі. Цей полив є найбільш ефективним і економічним. Одночасно з поливом проводиться в міру потреби та підживлення мінеральними добривами.
У процесі росту доводиться вести боротьбу з бур'янами і шкідниками. Для знищення однорічних бур'янів при їх проростанні після сівби проводять двократне, а при необхідності – триразове боронування. До посіву можна за 3 тижні застосувати гербіцид суцільної дії. Перед посівом застосовують досходові гербіциди, а після сходів післясходовий.
Цукрову кукурудзу для свіжого ринку прибирають у фазі молочно-воскової стиглості, коли зерна почнуть добре виконаними і придбають характерний для цієї фази сортовий колір. Верхівки насіння стануть рівними і гладкими без вм'ятин і ознак зморшкуватості, ряди їх щільно зімкнуться і будуть прощупуватися під листяним покривом, маточкові нитки, що виходять за обгортку, побуріють. Описувати можна ще і далі, але можна визначити готовність до прибирання не тільки візуально, а безпосередньо спробувавши кукурудзу на смак. До речі, на оптовому ринку, покупці часто так і роблять.
Не можна допускати перезрівання качанів, оскільки зерна стають зморщеними і жорсткими. З цього, прагнете якомога швидше доставити качани з поля до споживача.
На даний момент основними виробниками насіння для українського ринку є фірми Syngenta, Lark Seeds, Clause, Agri Saaten, Semo, Seminis, Harris Morran. Навіть самий вимогливий покупець з асортименту, представленого на сайті https://fermerpro.com.ua/ зможе вибрати відповідний гібрид повністю задовольняє за всіма характеристиками.